Recidiveregeling

Vanaf 1 juni 2011 geldt er een puntensysteem voor alcoholovertreders. Aangehouden met alcohol op? Voor elke eerste overtreding krijgt u één punt. Wordt u binnen vijf jaar opnieuw aangehouden, met een promillage tussen de en 1.3 en 1.8, dan krijgt u het tweede punt. Vanaf dit moment bent u recidivist, en valt u onder de ‘recidiveregeling’. Deze regeling houdt in dat uw rijbewijs automatisch (ook wel ‘van rechtswege’ genoemd) ongeldig is. 

 

Weer in het bezit komen van uw rijbewijs

 

Om weer in het bezit te komen van een rijbewijs volgt u de volgende stappen:

 

   

 1. Vraag een ‘echtheidsverklaring recidive’ aan bij de RDW.
 2. Dien een ‘Gezondheidsverklaring’ in bij het CBR.

  Vul hierop alle categorieën in waar u oorspronkelijk een rijbewijs voor had. U kunt een Gezondheidsverklaring kopen via:

    - de website van het CBR (via Mijn CBR).

    - Bij een theorie-examencentrum van het CBR (alleen PIN betaling).

    - Of bij de meeste gemeenten. Check vooraf of dit bij uw gemeente het geval is.

 3. U moet theorie-examen doen. Voor chauffeurs betekent dit dat u RV1 en R2C/D moet doen.
 4. U moet praktijkexamen doen.
 5.  

 

Door te slagen voor het examen van de 'zwaarste' categorie, die u op uw oorspronkelijke rijbewijs bezat, slaagt u automatisch ook voor uw onderliggende categorieën. Het is overigens niet verplicht een examen af te leggen voor de zwaarste categorie. U kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld categorie B. Er kan dan geen beroep meer worden gedaan op teruggave van de categorieën C, D en/of E, die mogelijk ook in bezit waren. De gemeente geeft het nieuwe rijbewijs af en raadpleegt het rijbewijzenregister voor de categorieën waarop u recht heeft.