Begeleid rijden

Sinds 1 november 2011 kunnen jongeren die op of na die datum 17 jaar worden hun rijbewijs (categorie B) halen. Zij mogen dan tot 18 jaar onder begeleiding van een coach autorijden.

Theorie-examen vanaf 16 jaar

Voor het begeleid rijden kunnen jongeren vanaf 16 jaar zich inschrijven voor het theorie-examen bij het CBR. De exameneisen zijn hetzelfde als bij de reguliere examens.

Rijlessen vanaf 16,5 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen via een rijschool naar keuze. Ook kunnen zij een tussentijdse toets afleggen.

Rijexamen vanaf 17 jaar

Vanaf 17 jaar kunnen jongeren zich inschrijven voor het praktijkexamen van het CBR. Hiervoor hebben zij wel een theoriecertificaat nodig. De exameneisen zijn hetzelfde als bij normale examens.

Is de jonge bestuurder geslaagd? Dan krijgt hij een rijbewijs. Dit rijbewijs is alleen geldig als de coach naast de bestuurder zit. Ook moet de jonge bestuurder het rijbewijs en de begeleiderspas altijd bij zich hebben en kunnen laten zien. Begeleid rijden geldt alleen in Nederland en niet in het buitenland. Vanaf 18 jaar mag de jonge bestuurder zelfstandig op de weg rijden en gelden dezelfde regels als voor alle andere beginnende bestuurders.

Themawebsite 2toDrive

Er is een speciale website opgezet waarin alle informatie over begeleid rijden te vinden is: www.2todrive.nl.