Verlies of diefstal

Als u in Nederland woont, een EU/EVA nationaliteit heeft en uw Nederlandse rijbewijs is gestolen of deze bent u verloren, dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente. Dit geldt ook als u uw rijbewijs heeft verloren in het buitenland. Bij de gemeente moet u in beide gevallen een verklaring van vermissing laten opmaken. Bent u woonachtig in Nederland en komt uw rijbewijs uit een EU/EVA land, Aruba of de voormalige Nederlandse Antillen? Dan moet u een proces-verbaal op laten maken bij de politie of een verklaring van vermissing laten opstellen bij de gemeente. Daarnaast moet u een verklaring van echtheid overleggen. Deze kunt u aanvragen bij de buitenlandse autoriteit die het rijbewijs heeft afgegeven. Deze gegevens heeft u nodig als u bij de gemeente een rijbewijs aanvraagt.

Als u een rijbewijs heeft uit een ander land dan bovenstaande en u bent deze kwijtgeraakt of deze is gestolen, dan moet  u opnieuw afrijden bij het CBR.

Bent u woonachtig in een EU/EVA-land en uw Nederlandse rijbewijs is gestolen of verloren, dan moet u in het land waar u woont een rijbewijs aanvragen. Woont u buiten de EU/EVA en is uw Nederlandse rijbewijs gestolen of verloren, dan kunt u via de RDW een nieuw Nederlands rijbewijs aanvragen. Nieuw rijbewijs aanvragen als dit kwijt of gestolen is.