Nederlands rijbewijs in het buitenland

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen met betrekking tot het vernieuwen en verlengen van het Nederlands rijbewijs in het buitenland:

 

     

  • U bent tijdelijk in een ander EU/EVA land (bijvoorbeeld vanwege vakantie). Zolang u niet langer dan 8 maanden uit Nederland vertrekt, hoeft u zich niet uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). In dit geval kunt u gewoon met uw Nederlands rijbewijs blijven rijden.
  • U bent tijdelijk in een ander land buiten de EU (bijvoorbeeld vanwege vakantie). Zolang u niet langer dan 8 maanden uit Nederland vertrekt, hoeft u zich niet uit te schrijven uit het BRP. In dit geval kunt u gewoon met uw Nederlands rijbewijs blijven rijden.In sommige landen heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een vertaling van uw rijbewijs in meerdere talen. Naast het internationale rijbewijs moet u altijd uw geldige Nederlandse rijbewijs bij u te hebben. U kunt dit navragen bij de ambassade van het betreffende land.
  • U woont in een ander EU/EVA land. Als u in een ander EU/EVA land woont dan moet u uw rijbewijs in dat land te vernieuwen. U kunt nog wel enige tijd doorrijden met uw Nederlands rijbewijs. Hoe lang dit is, kunt u navragen bij de buitenlandse autoriteiten van het land waarin u woonachtig bent.
  • U bent woonachtig buiten de EU/EVA. In dit geval kunt u bij de RDW een nieuw Nederlands rijbewijs aanvragen. Via de website van de RDW kunt u hiervoor een aanvraag indienen. U moet wel bij de buitenlandse autoriteiten in het land waar u woonachtig bent nagaan of het toegestaan is om met uw Nederlands rijbewijs te blijven rijden in het betreffende land. 
  •  

 

Voor de categorieën C1, C, C1E, CE en D1, D, D1E, DE moet u zich ook medisch laten keuren door een erkende arts. Dit is vanuit het buitenland niet altijd even eenvoudig. U kunt het CBR benaderen om te vragen of het vanuit het land waar u woonachtig bent mogelijk is om u te laten keuren. Een alternatief is om tijdelijk afstand te doen van deze categorieën. U bent deze categorieën dus niet definitief kwijt. Een afstandsverklaring kunt u aanvragen via de RDW.