Buitenlands rijbewijs in Nederland

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen met betrekking tot het buitenlands rijbewijs in Nederland. Voor elke specifieke situatie gelden andere regels. Te onderscheiden zijn:

 

   

 • U bent tijdelijk (bijv. als toerist) in Nederland en heeft een buitenlands rijbewijs;
 • U woont in Nederland en heeft een rijbewijs uit een EU-EVA-land;
 • U woont in Nederland en heeft een rijbewijs uit een land dat geen EU/EVA-land is.
 •  

 

Tijdelijk in Nederland:

 

U verblijft tijdelijk in Nederland en staat niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). In dit geval kunt u gewoon doorrijden met uw buitenlands rijbewijs. 

Meer informatie over rijden met een buitenlands rijbewijs in Nederland.

 

Woonachtig in Nederland met rijbewijs uit EU/EVA-land:

 

U bent woonachtig in Nederland en bent in het bezit van een rijbewijs uit een EU/EVA land. U kunt in dit geval uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Overigens hoeft u uw rijbewijs niet meteen om te wisselen. U mag in bepaalde gevallen tot 15 jaar doorrijden met een EU-EVA rijbewijs. 

Exacte voorwaarden omwisselen rijbewijs - rijbewijs uit EU/EVA land.

 

Woonachtig in Nederland met een rijbewijs uit een niet-EU/EVA-land:

 

In een aantal gevallen kunt u een buitenlands rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. U kunt hiervoor de Tabel: rijbewijs uit (niet EU/EVA) landen geschikt voor omwisseling bekijken.

 

   

 • Staat het land van uw rijbewijs in de tabel? Dan kunt u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs voor de genoemde categorie├źn.
 • Staat het land van uw rijbewijs niet in tabel: In dat geval moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR.
 •  

 

U mag 185 dagen nadat u in Nederland woont blijven doorrijden met uw buitenlandse rijbewijs.

 

Bij het omwisselen van een buitenlands naar een Nederlands rijbewijs kan het verplicht zijn om een Verklaring van Geschiktheid (VvG) te overleggen.  

Aanvullende voorwaarden die gelden bij omwisselen van een buitenlands rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs.

 

Brexit

 

Heeft u een rijbewijs uit het Verenigd Koninkrijk en woont u in Nederland? Dan krijgt u te maken met de Brexit. Ga voor meer informatie naar RDW en Brexit.