Medische geschiktheid

Voor het verkrijgen van een rijbewijs moet u medisch geschikt zijn. U moet voldoen aan de eisen voor geestelijke en lichamelijke gezondheid die de overheid aan rijbewijshouders stelt. 

 

 

Gezondheidsverklaring

 

Als u een rij- examen wilt aanvragen, moet u altijd eerst een Gezondheidsverklaring invullen. Hierop staan vragen over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. De Gezondheidsverklaring kunt u kopen via Mijn CBR, bij een aantal CBR locaties (alleen pinbetaling mogelijk) en bij sommige gemeentes. Checkt u vooraf of dit bij uw gemeente het geval is. Kijk op www.cbr.nl/adressen voor een actueel overzicht van CBR locaties waar de Gezondheidsverklaring verkocht wordt.

 

Verklaring van Geschiktheid 

 

De eerste stap naar de Verklaring van Geschiktheid (VvG) is het indienen van het formulier Gezondheidsverklaring met Keuringsverslag bij het CBR. Het CBR streeft ernaar om alle aanvragen van een Verklaring van geschiktheid zo spoedig mogelijk af te handelen, met een maximumtermijn van vier maanden.

Informatie over de Verklaring van Geschiktheid of het (tijdelijk afstand doen van een rijbewijscategorie

 

 

Lichamelijke handicap? 

 

Het rijbewijs is voor de meeste mensen een groot goed. Het betekent namelijk mobiliteit en vooral zelfstandigheid. Maar wat als u afhankelijk bent van een rolstoel of als u een arm of been niet goed meer kunt gebruiken? Kortom, kun u met een lichamelijke handicap zelfstandig de weg op? Wat het CBR  betreft is het antwoord op deze vraag bijna altijd "Ja". Er zijn aan de auto zoveel technische aanpassingen mogelijk, dat het voor bijna iedereen met een lichamelijke handicap mogelijk is om verantwoord auto te rijden. 

 

 

Afhalen 

 

Als u bent geslaagd, wordt uw Verklaring van Rijvaardigheid (VvR) en de Verklaring van Geschiktheid (VvG) geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB).

De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of u bent geslaagd voor het examen. Vervolgens kunt u bij het gemeentehuis, tegen overlegging van één pasfoto en het vereiste geld, uw rijbewijs aanvragen. De registratie van de Verklaring van Rijvaardigheid (VvR) is 3 jaar geldig, de registratie van de Verklaring van Geschiktheid (VvG) een jaar. 

 

 

Werkend leren 

 

Via werkend leren is het mogelijk om tegelijk als vrachtwagenchauffeur te werken en het chauffeursdiploma te halen.