Personenauto (met aanhangwagen)

Rijbewijs B

 

Theorie-examen: Vanaf 16 jaar.


Praktijkexamen: Vanaf 17 jaar in het kader van 2toDrive, rijlessen volgen mag vanaf 16,5 jaar. Wilt u niet meedoen aan 2toDrive, dan is de minimumleeftijd om examen te doen 18 jaar.

 

Bevoegdheden: Met deze rijbewijscategorie mag u motorvoertuigen op vier wielen besturen met een maximale massa van niet meer dan 3.500 kg en niet meer dan 8 personen vervoeren (exclusief bestuurder). Met een rijbewijs B mag u:

 

     

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen. 
  •  

 

Rijbewijs BE

 

Heeft u rijbewijs BE? Dan mag u met een auto:

 

     

  • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • onder bepaalde voorwaarden (rijbewijs gehaald voor 19 januari 2013) een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3500 kilo (lege gewicht + laadvermogen).
  •  

 

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat uw trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. U kunt de maximale trekhaaklast ook vinden op de website van de RDW bij de voertuiggegevens.   

 

Meer informatie over personenautorijbewijs en aanhangwagenrijbewijs