Motorrijwiel

Het motorrijbewijs valt onder categorie A. Vanaf 19 januari 2013 hebben we in Nederland de categorie A1, A2 en A.

 

 

Rijbewijs A1

 

Theorie-examen: vanaf 17 jaar.

 

Praktijkexamen: vanaf 18 jaar.

 

U mag met deze rijbewijscategorie een motor van maximaal 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag u hiermee een motor met volledige elektrische aandrijving besturen, als deze een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht heeft. Tot slot mag u een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW besturen. 

 

 

Rijbewijs A2

 

Theorie-examen: vanaf 17 jaar. Bent u al 2 jaar in het bezit bent van rijbewijscategorie A1? Dan hoeft u geen theorie-examen voor A2 te doen.

 

Praktijkexamen: vanaf 20 jaar.

 

U mag met de rijbewijscategorie A2 een motor met een maximaal vermogen van 35 kW en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht besturen. De motor mag niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen. 

 

 

Rijbewijs A

 

Theorie-examen: vanaf 21 jaar. Bent u al in het bezit van de categorie A1 of A2? Dan hoeft u geen theorie-examen voor A te doen.

 

Praktijkexamen: vanaf 21 jaar.

 

     

  • Heeft u het praktijkexamen voor categorie A gehaald en bent u al 2 jaar in het bezit van rijbewijs A2? Dan mag u een motor met onbeperkt vermogen besturen.
  • Heeft u het praktijkexamen voor categorie A gehaald en bent u niet 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan krijgt u de categorie A met de code 80 op uw rijbewijs. U mag dan alleen motoren besturen voor de categorie A1 en A2 totdat u 24 jaar bent. Vanaf uw 24e mag u (zonder nog een apart examen te doen voor categorie A) een motor met onbeperkt vermogen besturen.
  •  

 

Met deze rijbewijscategorie mag u een motor met onbeperkt vermogen besturen, maar ook een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 kW.

 

Meer informatie over motorrijbewijs