Papieren rijbewijs niet meer geldig

Sinds 1 oktober is het papieren rijbewijs niet meer geldig in het verkeer en als identiteitsbewijs. Op papieren documenten kunnen niet de echtheidskenmerken worden toegepast die nodig zijn voor de veiligheid van het document.

Boete

Zo’n 300.000 mensen in Nederland hebben nog een papieren rijbewijs. Gaan zij met dit rijbewijs een voertuig besturen, dan riskeren ze een boete. De RDW geeft al sinds 2006 geen papieren rijbewijzen meer uit. Sinds die tijd zijn er zo’n 15 miljoen rijbewijzen op creditcardformaat uitgegeven. 

Rijbewijs online aanvragen

Er gebeurt veel op het gebied van rijbewijzen. De RDW werkt momenteel aan een proef, waarbij een rijbewijs online vanuit huis besteld kan worden. In combinatie met een Digid en een Nederlands identiteitsbewijs voorzien van een chip, moet het straks mogelijk zijn om vanachter een computer een rijbewijs aan te vragen.
Ook zijn er plannen om het op termijn mogelijk te maken dat iedereen zijn rijbewijs in zijn smartphone heeft staan. De techniek daarvoor is nu nog in ontwikkeling. Omdat het rijbewijs in Nederland ook als identiteitsbewijs gebruikt wordt, vraagt dit wel om extra veiligheidseisen.