2 keer aangehouden met alcohol op?

Wanneer u als bestuurder van een motorrijtuig binnen 5 jaar twee keer wordt veroordeeld wegens rijden onder invloed, waarvan de tweede keer met minimaal 1,3 promille of voor het weigeren van medewerking aan een alcoholonderzoek, dan wordt uw rijbewijs van rechtswege ongeldig.

Om weer in het bezit te komen van een rijbewijs moet u de volgende stappen nemen:

  • Vraag een echtheidsverklaring aan bij de RDW;
  • Dien een Gezondheidsverklaring in bij het CBR. Vul hierop alle categorieën in die u op uw rijbewijs terug wilt zien. U kunt een Gezondheidsverklaring kopen bij een theorie-examencentrum van het CBR, bij de meeste gemeenten of online via Mijn CBR;
  • Doe opnieuw theorie-examen en bij slagen vervolgt u met het doen van uw praktijkexamen.

Als u slaagt voor het examen van de 'zwaarste' rijbewijscategorie die u bezat, dan krijgt u alle onderliggende categorieën opnieuw zonder daarvoor een examen af te leggen. Het is overigens niet verplicht een examen af te leggen voor de zwaarste categorie. U kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld categorie B. Maar dan kan er geen beroep meer worden gedaan op teruggave van de categorieën C, D en/of E die mogelijk ook in uw bezit waren. De gemeente geeft uiteindelijk een nieuw rijbewijs af. In dit aanvraagproces wordt aan de hand van het rijbewijzenregister bepaald op welke categorieën u uiteindelijk recht heeft. Bent u als recidivist een deelnemer van het Alcoholslotprogramma? Leest u dan zorgvuldig de folder door op de website van het CBR.