Het rijbewijs gebruiken bij online identiteitscontrole

 

Als u online uw zaken wilt regelen met de overheid, zorg en pensioenfondsen, kunt u inloggen via DigiD. Als het gaat om extra gevoelige informatie, hebben organisaties bij sommige online diensten meer zekerheid over iemands identiteit nodig. Bijvoorbeeld bij het online overschrijven van een voertuig. U kunt dan uw rijbewijs gebruiken met uw DigiD en de DigiD-app om een eenmalige controle uit te voeren op uw rijbewijs. Deze controle geeft organisaties meer zekerheid over wie er inlogt.

 

Als uw rijbewijs is uitgegeven vanaf 14 november 2014, dan is uw rijbewijs geschikt voor het uitvoeren van de eenmalige controle. Daarnaast heeft u een Android-telefoon met NFC-lezer nodig.

 

Inloggen met het rijbewijs via DigiD

 

Voor diensten waarbij u straks altijd uw rijbewijs nodig heeft tijdens het inloggen (dus niet voor een eenmalige controle), kunt u het rijbewijs dat de RDW sinds 4 juni 2018 afgeeft, gebruiken. Inloggen met dit rijbewijs geeft maximale zekerheid over de identiteit van de persoon die wil inloggen. Dit biedt organisaties de mogelijkheid om zeer gevoelige privacygevoelige informatie online beschikbaar te maken. Zo wordt inloggen met het rijbewijs in de toekomst de meest veilige manier van inloggen via DigiD.

 

Inlogfunctie activeren

 

Rijbewijzen die zijn uitgegeven na 4 juni 2018, bevatten een nieuwe chip met een inlogfunctie. Als u in de toekomst wilt inloggen met uw rijbewijs via DigiD, dan moet u deze functie op uw rijbewijs wel eerst activeren. Het activeren gaat met behulp van een persoonlijke pincode die u toegestuurd krijgt. Daarmee wordt het rijbewijs onderdeel van uw DigiD, uw digitale identiteit.

Deze nieuwe manier van inloggen wordt pas mogelijk vanaf het moment dat de wet Digitale Overheid in werking treedt (naar verwachting medio 2019). Vanaf dat moment zal er door DigiD, de RDW en overheidsorganisaties waar u kunt inloggen met uw rijbewijs nader geïnformeerd worden over het gebruik.

 

Een rijbewijs is geschikt voor deze manier van inloggen als het onderstaande beeldmerk op de achterzijde van het rijbewijs staat.

 

Afbeelding beeldmerk